start > Klassieke teksten > Personen/auteurs > auteur
Cao Zhi 曹植
Cao Zhi 曹植 (192-232)
Cao Zhi [zi Zijian] (192-232) was de derde zoon van Cao Cao en de Vrouwe Bian. Hij wordt beschouwd als een van de grootste dichters van China.
Cao Zhi leefde tijdens een turbulente tijd, waarin het uiteenvallen van de vier eeuwen oude Han-dynastie (206 v.Chr.–220 n.Chr.) in volle gang was. Binnen een decennium na zijn geboorte werd zijn vader Cao Cao (155–220) de machtigste leider in een verscheurd en verdeeld rijk. In 220 accepteerde Cao Zhi’s oudere broer, Cao Pi (187–226), de troonsafstand van de laatste Han-keizer en vestigde zichzelf als de stichter van de Wei-dynastie (220–265); hij is postuum bekend als Keizer Wen van Wei (r. 220–226). Tegen het einde van zijn veel te korte leven schreef Cao Zhi beroemde geworden zin dat hij "geboren werd in wanorde, en opgroeide te midden van legers."
In 211 werd hij benoemd tot markies, en het jaar daarop maakte hij indruk op zijn vader met zijn Dengtai fu ("Rhapsodie over het beklimmen van het terras"), ter viering van de bouw van het Koperen Vogeltjesterras in de stad Ye. In 214 kreeg Cao Zhi formeel de leiding over Ye terwijl Cao Cao op veldtocht was in het zuiden.
Cao Zhi was enige tijd Cao Cao’s favoriete zoon en mogelijke opvolger. Maar uiteindelijk, door Cao Zhi's ongedisciplineerde gedrag of de machinaties van zijn broer Cao Pi, of beide, veranderde zijn vader Cao Cao zijn houding tegenover Cao Zhi. 1
Illustratief is de volgende gebeurtenis waarin Cao Zhi de wet overtreed: Cao Zhi reed met zijn rijtuig over de weg die uitsluitend gereserveerd was voor de keize. Zijn biografie vermeldt: "Cao Cao was woedend, en de prefect van [de Commandanten Belast met] Officiële Rijtuigen werd ter dood veroordeeld. Voortaan werden de verboden voor de verschillende heren aangescherpt, en Cao Cao’s voorkeur voor Cao Zhi nam dagelijks af."
Cao Zhi’s gedrag had meer dan eens aangetoond dat hij zelfbeheersing en discipline miste, dus werd Cao Pi in 217 benoemd tot erfgenaam. De rivaliteit tussen beide broers was intens. Toen Cao Pi eenmaal heerser werd, werden al zijn broers afzonderlijk naar hun leengoederen gestuurd, en zijn behandeling van hen, vooral van Cao Zhi, was hard. Cao Zhi lijkt dicht bij executie te zijn geweest, en één verhaal, misschien apocrief, zegt dat Cao Pi zijn broer Cao Zhang vermoordde. Sommige van Cao Zhi’s aanhangers, waaronder de broers Ding Yí en Ding Yì, werden samen met hun zonen inderdaad gedood.
Hoewel Cao Zhi meerdere memorialen indiende waarin hij om een verantwoordelijke positie vroeg, kreeg hij die nooit. Sommige van zijn gedichten en rhapsodieën zijn klaagzangen in deze richting. Dit is wellicht de grote tragedie van zijn leven – dat zijn verlangen om grote daden te verrichten nooit werd vervuld.
Klassieke teksten
- schrijver van de Cao ji quanping (Verzameld werk Cao Zhi)Noten
Literatuur
Boeken 1 tot 9 van de 9
Cutter, Robert Joe (2021). The Poetry of Cao Zhi. de Gruyter. *
ISBN13: 978-1501515637
Ook online.
Meer informatie...
--- (2015). Letters and Memorials in the Early Third Century: The Case of Cao Zhi. In Antje Richter, A History of Chinese Letters and Epistolary Culture hst 8, pag. 307-330o *. Brill--- (1985). The Incident at the gate: Cao Zhi, the Succesion, and Literary Frame. T'Oung Pao, Vol. 71 *.Meer informatie...
--- (1984). Cao Zhi's (192-232) Symposium Poems. Chinese Literature: Essays, Articles, Reviews (CLEAR), Vol. 6-1/2, pag. 1-32. *. --- (1983). Cao Zhi (192-232) and His Poetry. *Dunn, Hugh (1983). Cao Zhi: The life of a princely Chinese poet.
Roy, David (1959). The Theme of the Neglected Wife in the Poetry of Ts`ao Chih. Journal of Asian Studies, Vol. 19-1, pag. 25-31. *.
Shih, Hsiang-Lin (2013). Jian’an Literature Revisited: Poetic Dialogues in the Last Three Decades of the Han Dynasty. *
Ook online.
Meer informatie...
Wu, Fusheng (2011). Death and Immortality in Early Medieval Chinese Poetry: Cao Zhi and Ruan Ji. Chinese Literature: Essays, Articles, Reviews (CLEAR), Vol. 33, pag. 15-26. *.
Boeken 1 tot 9 van de 9