Qu Yuan 屈原 [K’ü Yuan]

Qu Yuan 屈原 [K’ü Yuan] (339-278?)

nog in bewerking
Qu Yuan’s persoonlijke naam was Ping 平 en zijn zi is Yuan 原. Hij is ook bekend onder de naaam Qu zi 屈子 (Meester Qu).

Qu Yuan
Qu Yuan

Qu Yuan (屈原 339–278? v.Chr.) is beroemd geworden door het openingsgedicht van de Chuci: de Lisao(離騷) - Getroffen door kwellingen. Dit lange gedicht dat aan Qu Yuan wordt toegeschreven geldt als een meesterwerk. In dit gedicht wordt u Yuan aangeduid met de pseudoniemen Zhengze 正則 en zijn zi als Lingjun 靈均.

Qu Yuan was lid van de koninklijke familie van Chu en een minister uit de staat Chu. Het gedicht zou een protest zijn tegen het beleid van zijn koning en diens weigering om naar het advies van de auteur te luisteren. De traditie stelt dat Qu Yuan zichzelf kort na het schrijven ervan zou hebben verdronken.

Hoewel er weinig biografische details bekend zijn over zijn leven (en zelfs over zijn bestaan), had de figuur van Qu Yuan en het gedicht een enorme invloed op de motieven van persoonlijke klaagzangen en politiek protest die later in shi-poëzie en in de Chinese literatuur in het algemeen tot uitdrukking kwam. Qu Yuan werd het ultieme model voor elke staatsman wiens advies werd genegeerd door zijn heerser, en zijn faam blijft tot op de dag van vandaag voortleven (Paul Rouzer in Denecke 2017, p251-252 en Idema dertig eeuwen p66-67)

Lisao is een lange klacht over de miskenning door zijn Vorst (in de zangen aangeduid als de Schone, de Hoogste, en de Liefste), waarin de dichter afwisselend gebruik maakt van beelden ontleend aan de natuur (met name het plantenrijk), de geschiedenis, en de religie (de raadpleging van de sjamaan; de reis van de sjamaan door de kosmos). Hij stelt zich nu eens voor als de verwaarloosde echtgenote en dan weer als de afgewezen minnaar. Verdere kortere klachten over miskenning en verbanning zijn bijeengebracht in de Negen verklaringen (Chuci nr 4), die eveneens aan Qu Yuan worden toegeschreven. (idema 30 eeuwen p66-67)

Qu Yuan geldt ook als auteur van de Negen liederen (Chuci nr 2), een verzameling van hymnen voor verschillende binnen de staat Chu vereerde godheden (onder wie niet alleen de godinnen van de Xiang maar ook de god van de Gele Rivier). In deze teksten is nu eens de sjamaan of priesteres aan het woord, dan weer de godheid die in hem of haar is neergedaald.

Zeven van de zeventien (series van) gedichten in de Chuci worden aan hem toegeschreven (nrs 1-7).

© november 2024

- Wikipedia: Qu Yuan (engels)

Literatuur

Boeken 1 tot 3 van de 3

Hawkes, David (1974). The Quest of the Goddess. In Cyril Birch, Studies in Chinese Literary Genres, pag. 42–68. University of California Press

Schneider, Laurence A. (1980). A madman of Ch'u: The Chinese myth of loyalty and dissent. University of California Press. *
Herdruk 2020
ISBN10: 0520036859

Waley, Arthur (1955). The Nine Songs: A study of Shamanism in ancient China. *

Boeken 1 tot 3 van de 3