周禮 Zhouli - Riten van Zhou

周禮 Zhouli - Riten van Zhou

Zhōulǐ [Chou li]
Engelse titel: Rituals of Zhou

Ook wel Ambtsdragers van de Zhou (Zhouguan) of Riten van de ambtsdragers van de Zhou (Zhouguanli) genoemd.

Het is een tot in detail uitgewerkte beschrijving van de bestuursorganisatie van de Chinese Zhou-dynastie. Het werk beschrijft een ideaal en niet de werkelijke bestuursstructuur. De Riten van Zhou werd door keizer Wang Mang gebruikt als blauwdruk voor de inrichting van zijn bestuur.

De Zhouli bestaat uit een uitputtende opsomming van titels van functionarissen met een beschrijving van hun taken. Op die manier gaf het werk aan hoe het Zhou-rijk in theorie zou kunnen zijn bestuurd. De meer dan 30.000 vermelde functies zijn onderverdeeld in zes groepen, die de basis vormden voor de indeling van het bestuur in zes ministeries. Deze indeling van de regering in zes departementen werd gebruikelijk vanaf de Tang-tijd. De zes in de Zhouli vermelde groepen waren:

1. Het Hemelse departement: de koninklijke huishouding met de eerste minister (Tianguan Zhongzai, 天官冢宰), gaat over het algemeen bestuur.
2. Het Aardse departement, het ministerie van onderwijs (Diguan situ, 地官司土).
3. Departementen van het Voorjaar, het ministerie van eredienst (Chunguan zongbo, 春官宗伯).
4. Departementen van de Zomer, het ministerie van oorlog (Xiaguan sima, 夏官司馬).
5. Departementen van de Herfst, het ministerie van justitie (Qiu guan sikou, 秋官司寇), gaat over wetten en bestraffing.
6. Departementen van de Winter ('Dongguan', 冬官). Het oorspronkelijke onderdeel Dongguan was het terrein van de Sikong (司空, de Opzichter voor openbare werken). Dat werk was reeds verloren op het moment dat de Zhouli bekend werd. Toen na oproepen bleek dat dat onderdeel niet meer kon worden teruggevonden, werd het vervangen door de Kaogongji, de Optekeningen over de Ambachtslieden. Dat was een opsomming van ambachtslieden werkzaam aan het hof en een technische beschrijving van de producten die door hen werden gemaakt. Het was dus geen beschrijving van hun functies, zoals bij de vijf voorafgaande onderdelen.
(Bron Wikipedia: riten van Zhou)

Het werk maakt samen met de 儀禮 Yílǐ (Regels en riten) en de 禮記 Lǐjì (Optekeningen over de Riten) deel uit van de 三禮 sānlǐ (de drie Rites), het corpus aan teksten met de rituele voorschriften.. Tezamen vormen ze één van de vijf Confucianistische Klassieken.

Indeling tekst

De tekst bestaat uit 6 hoofdstukken.

01 天官冢宰 Tianguan Zhongzai - Offices of the Heaven (on general governance;
02 地官司徒 Diguan Situ - Offices of Earth (on taxation and division of land)
03 春官宗伯 Chunguan Zongbo - Offices of Spring (on education as well as social and religious institutions)
04 夏官司馬 Xiaguan Sima - Offices of Summer (on the army)
05 秋官司寇 Qiuguan Sikou - Office of Autumn (on justice)
06 冬官考工記 Dongguan Kaogongji - Office of Winter (on population, territory, and agriculture)


Literatuur en vertalingen

Hieronder kunt u een selectie maken van de verschillende publicatievormen en de taal. Ik beperk me tot vier taalgebieden (Nederlands, Engels, Frans en Duits). De meeste literatuur is overigens engelstalig. U kunt bij teksttype ook apart de vertalingen selecteren en U kunt desgewenst ook een specifieke auteur zoeken.

Boeken 1 tot 3 van de 3

Biot, Édouard (1851). Le Tcheou-li ou Rites des Tcheou. *
Ook online.

Elman, Benjamin A., redactie (2010). Statecraft and Classical Learning: The Rituals of Zhou in East Asian History. Brill. *
ISBN13: 978-9004177499

Meer informatie...

Falkenhausen, Lothar, Von (1995). Reflections On the Political Role of Spirit Mediums in Early China: The Wu Officials in the Zhou Li. Early China, Vol. 20, pag. 279-300. *.

Boeken 1 tot 3 van de 3